Tübitak 4006 Bilim Fuarı
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okulumzda Tübitak Bilim Fuarını büyük bir heycanla gerçekleştirdik.
Etkileyici projeler arasında bulunan Dudu GÜNGÖR’ün danışmanlığını yaptığı Koçarlı "Yöresine Ait Sözlü Gelenekte Yaşayan Derlenmesi" projesi, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için önemli bir başarıya imza attı. Projeye dahil edilen okulun 360 kişilik tüm öğrenci gurubu, Dudu Güngör öncülüğünde ilçeye bağlı 52 köyü karış karış gezerek 300’ü aşkın yaşlıyla birebir görüşme yaptı. Asırlardır bölgede kullanılan ancak yazılı hiçbir kaynakta yer almayan binlerce mani, ninni, masal, efsane ve türkü "Gönülden Dile" adlı dergide toplandı.
Geçmiş döneme ait giysiler giyen ve o dönemlerde kullanılan malzemeleri sergileyen öğrenciler, katılımcılara mazide güzel bir yolculuk yaptırdı. Projeye dahil olan 84 yaşındaki Saffet Gonca ve 65 yaşındaki Gönül EROĞLU da, etkinlikte öğrenci ve öğretmenlerle birlikte seslendirdikleri türküler ve manilerle duygusal anların yaşanmasına neden oldu.
Projenin tam olarak amacına ulaşabilmesi için okulda eğitim gören 360 öğrencinin tamamını saha çalışmasına dahil ettiklerini kaydeden Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dudu GÜNGÖR de, "Aydın ilinin Koçarlı yöresine ait sözlü gelenekte yaşayan mani, ninni, masal, efsane ve türkü gibi unutulmaya yüz tutmuş ürünleri derledik ve dergi haline getirdik. Dergimizde ve oluşum aşamalarında tüm öğrencilerimizi derleme aşamalarına dahil ederek sözlü gelenekte yaşayan ürünlere karşı ilgilerini ve farkındalıklarını artırmaya çalıştık. Hala Koçarlı’nın köylerinde yapılan düğünlerde bu yöresel kıyafetler kullanılmaya devam ediyor ve bazı gelenekler sürdürülmeye çalışılıyor. Biz de proje kapsamında düzenlediğimiz bu etkinlikte bu zenginliklerimizi yaşatmaya ve sözlü gelenekte yaşayan ürünler üzerinde farkındalık oluşturmayı amaçladık. Koçarlı ilçemizin 52 mahallesinde yaklaşık 300 kişiyle görüşerek unutulmaya yüz tutmuş kültürel varlıklarımızı topladık ve 6 gibi bir sürede bu çalışmayı tamamlayarak bir dergi oluşturduk. Bu ürünler sözlü gelenekte halen yaşamaya devam ediyor ancak genç kuşaklar iletişim araçlarının gelişmesiyle birlikte bu değerlere karşı ilgi ve alakalarını kaybetmiş durumdalar. Biz de bu projeyle genç kuşakların bu değerlere karşı ilgi ve alakalarını artırmayı hedefledik. Bundan sonraki süreçte çocuklarımızın kültürel değerlerine sahip çıkarak yaşatmalarına destek vereceğiz" şeklinde konuştu.